Fotoğrafta Hikaye ve Kompozisyon Oluşturmak İçin İpuçları

26 Kasım 20

Fotoğrafta Hikaye ve Kompozisyon Oluşturmak İçin İpuçları

FOTOĞRAFTA HİKAYE VE KOMPOZİSYON OLUŞTURMAK İÇİN İPUÇLARI 

Ne ve nasıl fotoğraf çekerseniz çekin, öncelikle kompozisyon oluşturmak çok önemli. Peki kompozisyon oluştururken nelere dikkat etmeliyiz ?

Kompozisyon oluşturmak, hikaye yaratmak için, ne çekerseniz çekin özellikle sadelik, bütünlük, denge, simetri ve tabii ki de doğru ışık gereklidir. Bunların hepsini de bir arada kullanmak gerektirir. Bunlar fotoğrafın ve fotoğrafçılığın temel kurallarından bazılarıdır. Bu temel kurallardan kaçınıldığı zaman fotoğraf olmaz mı ? Tabii ki de hayır. Herkesin gördüğü, bakış açısı, hikaye anlatımı ve tarzına  göre değişir ama kuralı uygulamamak için bile kuralları bilmemiz gereklidir.

Öncelikle çekecek olduğunuz objenin kompozisyonda sizin kadrajınızda uygun olmayan,  istemediğiniz, objeler ve kısımlar var ise bunu açınızı değiştirerek veya kadrajınız da küçük değişikliler yaparak çıkartmanız gerekir. Tabii ki de bu işlemi anlatmak isteğiniz hikayeyi bozmuyor ise yapmalısınız. Bizler de fotoğrafçılıkta bu durumu  kırpma olarak adlandırıyoruz.

Fotoğrafta kompozisyon kurallarını maddeler halinde sıralamak gerekirse eğer; 

1/3 Kuralı; 

En yaygın olarak bilinen ve kullanılan altın oran kurallarından biridir. Her ne kadar fotoğraf kuralı olarak anlaşılsa da aslında 1/3 kuralı sanatın her dalında kullanılan ve  karşımıza çıkan, en yaygın olarak bilinen kurallardandır.

7flavor C/P

Kılavuz çizgiler;

Yatay, dikey ve diyagonal çizgiler olarak kullanılır. Çoğunlukla doğada ve günlük hayatımızda görebilecek olduğumuz alanlarda karşımıza çıkmaktadır. Özellikle manzara fotoğraflarında ve mimari fotoğraflarda yaygındır.

Liuliu

Özgür Özçelebi

Pawel Uchorczak

Simetri;

Daha çok mimari ve doğa fotoğraflarında yoğunlukta görmekteyiz. Örnek fotoğrafta da olduğu gibi bir çok tekniği uygulanmış olarak görmekteyiz.

Volkan Kovancısoy

Son olarak kendinizi geliştirmek ve daha etkili fotoğraflar çekmek için asla fotoğraf makinanızı elinizden bırakmayın. Ne kadar çok antrenman yaptınız o kadar güzel ve başarılı fotoğraflar çekebileceğinizi unutmayın. Hata yapmaktan ve yanlış da olsa fotoğraf çekmekten korkmayın. Sınırlarınız dışına çıkmaktan ve fotoğraf çekmekten vazgeçmeyin.